Odblokowanie pliku pdf
Odblokowanie pliku pdf
Witam, mam pytanko. Otóż mam plik pdf chroniony hasłem, którego zapomniałem. Żaden z online'owych nardzędzi mi tego pliku nie otwiera ani nie podaje hasła. Zmieniłem rozszerzenie pliku pdf na txt i próbuję coś zdziałać z kodem, żeby to hasło stamtąd usunąć. Ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić? Może miał podobny problem? Dodam, że jest to bardzo wartościowy plik z pracą kilkumiesięczną, więc nic poddanie się nie wchodzi w grę.
-
TonnySzalik
Hej.
1. Czym zabezpieczyłeś tego pdf'a ? Bo są różne opcje zabezpieczenia np. klucz 40-bit RC4, 128-bit RC4, 128-bit AES, 256-bit AES Im dłuższy klucz i nowocześniejszy algorytm tym trudniej złamać.
2. Do łamania hasła możesz użyć :
a) Advanced PDF Password Recovery firmy Elcomsoft Pro lub Enterprise (płatny ale spotykany w internecie
b) John The Ripper + Hashcat (darmowy)
3. Zmiana rozszerzenia nic nie da bo plik jest zaszyfrowany ale ma w sobie zaszyty hash dlatego w punkcie 2b trzeba wyciągnąć hash programen JTR a potem łamać hash- Hashcatem.
Tu masz pokazany proces łamania hasła do pliku pdf Please Login or Register to see this code
4. Łamanie tzw. bruteforcem czyli przegląd wszystkich możliwych kombinacji jest bardzo czasochłonne. 1. Czym zabezpieczyłeś tego pdf'a ? Bo są różne opcje zabezpieczenia np. klucz 40-bit RC4, 128-bit RC4, 128-bit AES, 256-bit AES Im dłuższy klucz i nowocześniejszy algorytm tym trudniej złamać.
2. Do łamania hasła możesz użyć :
a) Advanced PDF Password Recovery firmy Elcomsoft Pro lub Enterprise (płatny ale spotykany w internecie
b) John The Ripper + Hashcat (darmowy)
3. Zmiana rozszerzenia nic nie da bo plik jest zaszyfrowany ale ma w sobie zaszyty hash dlatego w punkcie 2b trzeba wyciągnąć hash programen JTR a potem łamać hash- Hashcatem.
Tu masz pokazany proces łamania hasła do pliku pdf Please Login or Register to see this code
Potrzebujesz dobrej karty graficznej im mocniejsza tym lepiej oraz czasu.